Header image

БЪЛГАРСКА
РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА
ПАРТИЯ

Пролетарии от всички страни, съединявайте се!

 
 

| НАЧАЛО |

Декларации и обръщения на БРСП

header image 2

 
 


ДЕКЛАРАЦИИ

                БЪЛГАРСКА РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА ПАРТИЯ
НАЦИОНАЛЕН КОМИТЕТ

ОБРЪЩЕНИЕ
относно признаването на Косово
от българското правителство

Възмутени от поредното предателство на подбраното от САЩ правителство на България, което призна криминално провъзгласилата се държава Косово, НК на БРСП декларира:

* Не сме съгласни с поредното пренебрегване на мнението на болшинството от българския народ. Буржоазното правителство, избрано с гласовете на 20% от имащите право на глас, доказа, че не е правителство на България и българския народ, а правителство на малцинството и слуга на водещите империалистически държави, начело със САЩ;

* Осъжда намесата на Американския посланик, който диктува политиката на тройната коалиция и чертае на България същата участ като на Сърбия;

* Осъжда поредното противопоставяне на Правителството на България на братските сръбски и руски народи;

* Правителството и Президентът, които не изпускат случай да покажат пред българския народ своята православна вяра, след като уж бяха атеисти, с акта на признаване на една нова мюсюлманска държава, плюха на православието, на Патриарха, на когото целуват ръка и върху паметта на хилядите герои, загинали през вековете в защита на вяра, народ и държава.

Ние се обръщаме към сръбския народ с извинение за поредното решение на нашите управници, насочено срещу Сърбия, което е вече трето поред. Днешните български управници не осъзнават своята историческа отговорност за признаването на Косово. Вярно е, че между нашите народи от 1886 година съществуват противоречия, изострящи се при управлението на двете страни от буржоазни правителства, включително и при “сталинизма” у нас и “титовизма” у тях, при правителството на Иван Костов и сега при правителството на Сергей Станишев. Но това са отношения, които нямат нищо общо с отношенията на обикновените сърби и българи, които изпитват симпатии едни към други. Няма как другояче да бъде - истината е, че сме братя. Въпреки войната от 1886 год., започната от сръбските шовинисти, въпреки загубените български земи вследствие “кадърните” български монарси, въпреки споровете за Македония, въпреки пролятата братска кръв по вина на управниците ни, буржоазията, на която не и е пукало, че ще пролее работническо-селска кръв за мръсните си стремежи.

Ние от БРСП, заедно с братския Работнически политически съюз на Сърбия призоваваме българите, сърбите и другите балкански народи за сваляне на омразната капиталистическа система в страните ни и осъществяване на дело призива на дядо Благоев за създаване на Балканско-Дунавска Федерация.

(За решенията от Крайова и Чачак, четете в страницата на БРСП)

Скъпи братя българи, свийте юмрук срещу продажното правителство!

             
С уважение                                                                
ПРЕДСЕДАТЕЛ на НК на БРСП:                               
                                                  (Тодор Жеков)

           
 

 

 
  | НАЧАЛО |  

 header image 2